Delovna mesta

Vas zanima kako najti ustrezna delovna mesta za vas? Danes so skoraj vsa prosta mesta prosto dostopna in razpisana preko interneta na zaposlitvenih portalih.

Na zaposlitvenih portalih namreč delodajalci objavljajo vsa prosta delovna mesta, ki so še aktualna in so tako prosto dostopna vsem iskalcem zaposlitve. Včasih so prevladovali razpisi s prostimi delovnimi mesti, ki so bili izobešeni na zavodih za zaposlovanje ali podobnih javnih ustanovah, medtem, ko danes, prevladuje ravno elektronska oblika razpisov. Zakaj? Zato, ker je internet zasvojil svet in si marsikdo brez njega ne predstavlja več življenja – poenostavljeno povedano je samo še peščica takih, ki interneta ne uporabljajo iz takih ali drugačnih razlogov. Sodobni zaposlitveni portali omogočajo sedaj še hitrejše in cenejše iskanje zaposlitve.

Pri sami izbiri delovnega mesta upoštevajte želje in dejansko stanje na tržišču – to pomeni, da morate kdaj tudi svoje želje postaviti na stranski tir ali pa jih malce prilagoditi. V nasprotnem primeru boste še dolgo zapisani v bazi iskalcev zaposlitve. Morda pa ste eden tistih srečnežev, ki v zelo kratkem času najdejo idealno zaposlitev. Prosta delovna mesta še ne pomenijo, da čakajo ravno na vas in, da boste zagotovo izbrani, v kolikor ste se pravočasno odzvali na oglas. Večji del delodajalcev bodoče zaposlene izbere ravno preko prošenj – z zbiranjem prijav na objavljena delovna mesta. Zato vam priporočamo, da prijavo oziroma prošnjo napišete zanimivo in seveda se mora držati nekih določil. Prošnje na objavljena prosta delovna mesta naj bodo sestavljene iz življenjepisa in tako imenovanega sprejemnega pisma. Sprejemno oziroma motivacijsko pismo, naj vsebuje naslednje:

  • Na samem vrhu lista vpišite svoje kontaktne podatke (ime, priimek, naslov, telefon, e-poštni naslov) ter  naziv in naslov delodajalca in datum.
  • Uvodni del je namenjen uvodnem pozdravu in nagovoru.
  • V jedru napišite na katera prosta delovna mesta se prijavljate, kje ste našli objavo in zakaj bi bili ravno vi primerni za določeno delovno mesto. Opišite svoje kvalitete in kaj jim vi kot oseba lahko ponudite (tu je mišljeno predvsem katera znanja in sposobnosti posedujete).
  • V zaključnem delu vljudno pozdravite delodajalca, se osebno podpišite in navedite morebitne priloge, ki ste jih dodali pismu.

V splošnem se prijave na delovna mesta pišejo v slovenskem jeziku, vendar se utegne zgoditi, da nekateri delodajalci zahtevajo določen jezik (največkrat gre lahko za nemški ali angleški jezik). To že nakazuje na to, da je potrebno znanje zahtevanega jezika in v kolikor jezika ne poznate, se je na tovrstna delovna mesta povsem brezpredmetno prijaviti. Mislimo, da imate vse potrebne informacije za iskanje zaposlitve, zato le veselo na delo. Želimo vam veliko uspeha pri iskanju dela!

Leave a Reply